XSulje
Hi, we've detected you're visiting from outside of Finland. Perhaps you'd like to visit our international site that is in english? Yes

Blogi

Vuoden turhake 2019 on korjauskelvoton elektroniikka

Julkaistu: 12.12.2019 13:37

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden turhakkeeksi 2019 korjauskelvottoman elektroniikan, emmekä voisi olla asiasta enemmän samaa mieltä.

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden turhakkeeksi 2019 korjauskelvottoman elektroniikan, emmekä voisi olla asiasta enemmän samaa mieltä. Esimerkiksi älypuhelimen päästöistä yli 70% syntyy valmistuksesta, yhden puhelimen valmistuksesta syntyy ruotsalaisen selvityksen mukaan 86 kiloa jätettä, josta suurin osa on peräisin kaivostoiminnasta. Jätemäärään nähden puhelinten käyttöaika on järkyttävän pieni. Ilmaisia lounaita ei ole, ja halvan elektroniikan hinta maksetaan moninkertaisesti jäteongelmana. Jos jokainen eurooppalainen käyttäisi uusien laitteiden ostamisen sijaan älypuhelintaan, tietokonettaan, pyykinpesukonettaan ja pölynimuriaan vuoden pitempään, hiilidioksidipäästöt alenisivat kahden miljoonan auton vuosipäästöjen verran. 

Korjauskelvoton elektroniikka palvelee vain ja 
ainoastaan yrityksiä ja markkinataloutta. Tämän päivän yrityksiltä täytyy kuitenkin voida odottaa vastuunottoa oman toiminnan aiheuttamista päästöistä. Vaikka jälleenmyyjä tai verkkokauppias ei suoranaisesti päästöjen syypää olekaan, huonoksi todetun elektroniikan myynti on silti mielestäni vastuutonta. Ecoston valikoimiin olemme pyrkineet valikoimaan sellaisia tuotteita, joissa on mietitty myös tätä näkökulmaa, tuotteet on tehty korjattavaksi ja niihin tarjotaan aktiivisesti varaosia ja huoltopalveluita. Malliston ei myöskään tarvitse vaihtua muodin mukana vuosittain. 

https://suomenluonto.fi/artikkelit/vuoden-turhake-on-korjauskelvoton-elektroniikka/