XSulje
Hi, we've detected you're visiting from outside of Finland. Perhaps you'd like to visit our international site that is in english? Yes

Blogi

Urheiluvaatteiden pelastus

Julkaistu: 20.02.2017 12:44

#zebla #hiki #pyykinpesu #urheiluvaatteet

Mistä se voikin johtua, että urheiluvaatteet alkavat usein haista voimakkaasti, vaikka ne on juuri pesty tavallisella pyykinpesuaineella? Erityisesti murtomaahiihtoa ja lenkkeilyä harrastavana törmään ongelmaan säännöllisesti – etenkin talvikeleillä. Toisaalta toimivien teknisten urheilutekstiilien uusiminenkaan liian usein ei kiinnosta, vanhat kun ovat toiminnallisesti varsin käyttökelpoisia.

Syy epämiellyttävään tuoksuun on itse asiassa siinä, että hajumolekyylit vaatteissa eivät ole vesiliukoisia. Kun peset vaatteesi tavallisella pesuaineella hajumolekyylit kapseloituvat, mutta eivät katoa. Kun urheillessa olet aktiivinen ja kehon lämpötila nousee, hajoavat vaatteissa olevat hajumolekyylit, ja ne saavat aikaan epämiellyttävän hajun.

Zebla

Olemme aktiivisesti etsineet toimivaa ja tehokasta urheilutekstiilien pesuainetta, joka olisi tavallisia pesuaineita ympäristöystävällisempi. Löysimme lopulta tanskalaisen Zeblan. Urheilutekstiilien pesu- ja suoja-aineet ovat usein varsin voimakkaita. Zebla sen sijaan ei sisällä fluoriyhdisteitä, parabeeneja eikä metyyli-isotiatsolinonia (säilöntäaine), joten se on myös iholle ystävällisempi vaihtoehto.

Kun löytyi toimiva tuote todelliseen tarpeeseen, pakkohan sitä oli heti testata. Siispä treenin jälkeen erittäin pinttyneen hajun omaavat urheiluvaatteet koneeseen ja Zebla Sportwash pesuainetta lokeroon. Ensimmäisen pesukerran jälkeen tulos olisi mielestäni voinut olla parempi – vaatteissa oli edelleen jonkin verran tunkkaista tuoksua, jota en ollut onnistunut saamaan pois tavallisillakaan pesuaineilla. Zeblan ohjeistuksen mukaan pinttyneen tuoksun omaavia tekstiilejä kannattaa liottaa vesi-pesuaineliuoksessa ennen pesua ja se toden totta toimi. Tuon ensimmäisen liotuskerran jälkeen tekstiileille on riittänyt pelkkä konepesu Zeblalla ja tunkkainen tuoksu on pysynyt poissa. Erityisen pinttyneet tekstiilit ovat vaatineet useamman pesukerran, mutta lopulta niissä kaikissa on ollut puhdas tuoksu. Pyykki ei merkittävästi tuoksu pesun jälkeen hajusteille – siinä on eräänlainen hapen ja raikkauden tuoksu joka saa tekstiilit tuntumaan lähes uusilta (Zeblalta löytyy tosin myös täysin hajusteeton pesuainevaihtoehto).

Meidän talouteemme, jossa myös nuoriso urheilee aktiivisesti, tuotteet tulivat todelliseen tarpeeseen.

Urheilutekstiilien pesusta

Urheilutekstiilien kohdalla on hyvä muistaa muutama asia: Ensinnäkin pese vaatteet heti käy­tön jälkeen, niin hiki ei ehdi pinttyä. Käytäntö on osoittanut, että  haju ei yleensä lähde pesussa, jos pyykki ehtii kuivua ja muhia ennen pesemistä. Tuuletta­minen ei auta, koska ha­ju on kuidussa. Zeblan kohdalla huomasin, että ohjeistusta pienempi pesuaineen annostelukin riittää, pesuaine näyttää vaahtoavan voimakkaasti, joten pienemmällä määrällä säästyy myös vettä, koska pesukoneen ei tarvitse ottaa ylimääräisiä huuhteluita pesuainejäämien poistamiseksi. Huomasin myös, että lyhyemmän ohjelman jälkeen pyykki tuoksui raikkaammalta – teknisiä urheilutekstiilejä ei siis ole tarpeen pyörittää pesukoneessa tuntikausia.

Jos koneessasi ei ole nestemäisen pesuaineen annostelua pesuainekaukalon kautta, kannattaa annostella Zebla pesupalloon ja laittaa se suoraan rumpuun. Siten vesi-pesuaineseos sekoittuu paremmin ja pesutulos paranee. Huuhteluaineen käyttäminen teknisiä tekstiilejä pestäessä on tarpeetonta -  se tukkii vaatteen huokoset ja tekniset ominaisuudet vain kärsivät.

Tuotteet

Zebla valikoimasta löydät myös pesuaineen villatekstiileille, kyllästysaineen, joka palauttaa vaatteille ja tekstiileille vedenkestävän ja likaa hylkivän pinnan, sekä Odour Eliminator-suihkeen, joka neutralisoi kätevästi ja tehokkaasti orgaaniset hapot, jotka aiheuttavat kenkiin epämiellyttävän hajun.

Testaa itse! Kun tilaat vähintään kaksi Zebla-tuotetta, saat 10% alennuksen, joka lasketaan suoraan ostoskorissa. Valitset tuote alta tai klikkaa tästä koko valikoimaan.