XSulje
Hi, we've detected you're visiting from outside of Finland. Perhaps you'd like to visit our international site that is in english? Yes

Blogi

Paistinpannujen puristuksessa

Julkaistu: 05.05.2017 12:02

Lukemattomien erilaisten paistinpannujen testaajana ajattelimme hieman avata jokaisen kotikokin haastavaa päätöstä – nimittäin oikeanlaisen paistinpannun valintaa.

Paistinpannu on tuote, jossa perinne ja tekninen kehitys juoksevat rinta rinnan. Osa vannoo perinteisen valurautapannun nimeen samalla kun valmistajat tuovat markkinoille koko ajan uusia entistä kestävämmäksi mainostettuja pinnoitemateriaaleja. Tässä hieman ajatuksia erilaisten pannujen rakenteesta, hoidosta ja käyttötarkoituksesta - valuraudasta, hiiliteräksestä, ruostumattomasta teräksestä, sekä erilaisista PFOA-vapaista pinnoitteista.

Valurautapannut

Perinteinen valurautapannu on hankintana varsin ympäristöystävällinen valinta. Toki pannun raaka-aineena käytettävä rautamalmi täytyy louhia maasta, mutta se on käytännössä täysin kierrätettävä materiaali. Lisäksi valuraudan ja teräksen kierrätysaste on varsin hyvä, usein uuden tuotteen valmistukseen on käytetty kierrätettyä materiaalia ja kierrätystä voidaan siis jatkaa loputtomiin. Lisäksi valurautapannu kestää oikein hoidettuna enemmän kuin eliniän.

Valuraudan etuna on ehdottomasti sen erinomainen lämmönjohtokyky ja rapea paistotulos, miinuspuolena muita materiaaleja suurempi paino, sekä paistopinnan huokoisuus, mikä edellyttää hieman tarkempaa ylläpitoa ja huoltoa. Markkinoilta löytyy nykyään myös ns. kevytvalurautapannuja, jotka ovat hieman kevyempiä, mutta tuottavat lähes yhtä hyvän paistotuloksen. Ne eivät kuitenkaan varaa lämpöä yhtä tehokkaasti kuin aito valurautapannu.

Hiiliteräspannut

Valuraudan kanssa paisto-ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen materiaali on hiiliteräs. Valuraudasta poiketen hiiliteräspannu valmistetaan suorista teräslevyistä, minkä johdosta sen pinta on valurautaa tasaisempi ja ajan kuluessa tarvitset hiiliteräpannulla paistamiseen jonkin verran vähemmän rasvaa verrattuna valurautapannulla paistamiseen. Mielestämme siinä, missä valurautapannussa paistaa uunissa vaikka pannupitsan tai piirakan, hiiliteräspannu on muotonsa puolesta täydellinen erityisesti suurustamiseen.

Sekä valurauta, että hiiliteräspannut soveltuvat erinomaisesti esim. lihan paistamiseen. Ne kestävät korkeita lämpötiloja ja tuottavat kauniin paistopinnan. Lisäksi molempien pintaan muodostuu käyttöönoton yhteydessä suoritettavan rasvapolton seurauksena luonnollinen rasvan ja hiilen aikaansaama ”tarttumaton” pinta - siten rasvan tarve paistamisessa vähenee käytön myötä. Pannu on siis sitä parempi, mitä enemmän sitä käytät ja rasvapolton voit tehdä useaankin kertaan pannun käyttöiän aikana. Ruostumisen estämiseksi molempien pannujen pintaan on hyvä pyyhkäistä silloin tällöin suojaava rasvakerros, kasviöljyistä esim. rypsi- ja auringonkukkaöljy soveltuvat hyvin tähän käyttötarkoitukseen.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut pannut

Erityisesti kansainvälisten huippukokkien suosima ruostumattomasta teräksestä valmistettu paistinpannu on kotitalouksissa hieman harvinaisempi tuote. Se vaatii paistajalta hieman suurempaa tarkkuutta (ja aina rasvan käyttämistä), mutta oikein käytettynä ruostumattomalla teräspannulla saa aikaan täydellisen rapeuden ja paistopinnan ja se onnistuu muita paistinpannuja alhaisemmassa lämpötilassa. Pannu kestää myös teräskattilan tavoin kaikenlaisia työvälineitä ja sen voi halutessaan myös pestä astianpesukoneessa. Lisäksi ruostumaton teräs on aina tyylikäs ja kestävä vaihtoehto.

Pinnoitetut pannut

Pinnoitetut pannut jakavat mielipiteitä, niitä markkinoitaessa puhutaan usein täydellisestä tarttumattomuudesta, mutta moni toteaa niiden käyttöiän lupauksista huolimatta liian lyhyeksi. Pinnoitetun paistinpannun käyttöikään vaikuttaa merkittävästi kaksi asiaa: paistamisessa käytetyt työvälineet, sekä ennen kaikkea liian korkeat lämpötilat. Pinnoitetun pannun kun saa nopeasti piloille ylikuumentamalla sitä. Muutamia vuosia sitten markkinoille tulleita keraamisia pinnoitteita markkinoitiin äärimmäistä kuumuutta kestävinä, mutta käytäntö on osoittanut, että erityisesti tyhjää keraamista pintaa kuumennettaessa sen tarttumattomuus häviää nopeasti. Keraaminen pinta onkin parhaimmillaan kasareissa ja kattiloissa, joissa käytetään nestettä ruokaa kypsennettäessä. Fluoropolymeeri-pohjaiset pinnoitteet ovat paistinpannukäytössä osoittautuneet keraamisia pinnoitteita kestävämmiksi ratkaisuiksi. Kaikki valikoimassamme olevat pinnoitetut pannut valmistetaan ilman Perfluorioktaanihappoa eli PFOA:ta, jonka terveysvaikutukset ovat viime vuosina saaneet osakseen voimakasta julkisuutta.

 

Markkinoilla olevien pinnoitteiden välillä on melko suuriakin eroja ja usein pinnoitteen monikerroksisuus sekä pinnoitteessa käytettävät lämmönjakautumista ja pinnoitteen kestävyyttä parantavat materiaalit nostavat tuotteen hintaa. Pinnoitetun pannun käyttöikä on aina rajallinen, mutta helpon käsiteltävyyden ja puhdistettavuuden, sekä nopean lämpenemisen ansiosta pinnoitettu pannu on sekä isolle että pienelle kotikokille helppo väline päivittäiseen ruoanlaittoon.

Mikä minun tulisi sitten valita?

Mielestämme toimiva ratkaisu on yhden pannun sijasta hankkia vähintään kaksi erilaista paistinpannua käyttötarkoituksen mukaan, vaikkapa valurauta tai hiiliteräspannu korkeita paistolämpötiloja vaativien ruokien valmistamiseen, sekä pinnoitettu paistinpannu matalammille lämpötiloille. Siten myös pinnoitetun pannun käyttöikä pitenee merkittävästi, kun et joudu altistamaan sitä liian korkeille lämpötiloille.Yhdelläkin pannulla pärjäät kun tunnistat pannun pintamateriaalin ominaisuudet ja käytät pannua oikein.

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi. Ota meihin yhteyttä Facebook-sivuillamme tai lähetä sähköpostia osoitteeseeninfo@ecosto.fi 

Selaa koko paistinpannuvalikoimaamme