XSulje
Hi, we've detected you're visiting from outside of Finland. Perhaps you'd like to visit our international site that is in english? Yes

Blogi

Paistinpannujen käyttöohje

Julkaistu: 18.07.2017 13:39

Oikeanlainen käyttö lisää merkittävästi uuden paistinpannusi käyttövuosia. Tutustu alla olevaan paistinpannun käyttöohjeeseemme

Paistinpannuilla on eroja niin ominaisuuksissa, puhdistettavuudessa kuin ylläpidossakin. Siksi kannattaa lukaista alla oleva laatimamme käyttöohje, joka sisältää tiivistetyt ohjeet kaikille valikoimassamme oleville paistinpannumateriaaleille.

Kaikkien paistinpannumateriaalien kohdalla on hyvä huomioida pannun käyttö induktioliedellä. Induktio on poikkeuksellisen voimakas lämmönlähde, joten kuumenna kylmä pannu aina vähitellen, ettei pohja väänny. Älä käytä Booster-toimintoa. Induktioliedellä keittoalueen halkaisijan on oltava mahdollisimman saman kokoinen kuin pannu.

 

PINNOITETTU PAISTINPANNU

Käyttöönotto: Pese pannu ennen ensimmäistä käyttökertaa lämpimällä vedellä ja tiskiharjalla. Voit käyttää myös pienen määrän käsitiskiainetta. Kuivaa pannu kankaalla tai talouspyyhkeellä.

Paistaminen:

Pinnoitetun pannun käyttöikää lyhentävät merkittävästi metallisten työvälineiden käyttö, sekä pannun ylikuumentaminen. Mikäli pannun pinta savuaa liiallisen kuumentamisen tuloksena, pannun käyttöikä lyhenee merkittävästi. Älä siis jätä tyhjää pannua lämpöalueelle valvomatta

Noudata seuraavia ohjeita pannulla paistettaessa:

  1. Kun pannun pinta on saavuttanut riittävän paistolämpötilan, säädä lämpöalueen tehoa pienemmälle. Yleensä 60-70% teho riittää paistamiseen
  2. Käytä pinnoitetulla pannulla vain puisia, silikonisia tai muovisia välineitä. Vältä metallisten välineiden käyttämistä sekä pinnoitetta vasten leikkaamista – ne naarmuttavat pannun pinnoitetta ja lyhentävät siten pannun käyttöikää
  3. Myös pinnoitetulla pannulla paistettaessa on suositeltavaa käyttää pientä määrää öljyä tai rasvaa

Huolto ja ylläpito:

Anna pannun jäähtyä käytön jälkeen ennen sen puhdistamista. Pese pannun lämpimällä vedellä ja tiskiharjalla, tarvittaessa voit käyttää pientä määrää käsitiskiainetta. Älä pese pannua astianpesukoneessa, konepesu kuluttaa pannun pinnoitetta

Korkeat lämpötilat lyhentävät siis merkittävästi pinnoitetun pannun käyttöikää. Pinnoitettu pannu soveltuukin parhaiten valkuaispitoisten ainesten, kuten kananmunan ja vaalean kalan paistamiseen

 

VALURAUTA- TAI HIILITERÄSPANNU

Käyttöönotto: Pese pannu ennen ensimmäistä käyttökertaa perusteellisesti kuumalla vedellä ja tiskiharjalla. Astianpesuainetta ei tarvita. Kuivaa pannu kankaalla tai talouspyyhkeellä.

Suorita rasvapoltto:

  1. Pyyhi pannu pellava-öljyllä tai muulla kuumentamista kestävällä öljyllä (esim. rypsiöljy tai oliiviöljy) niin, että pannu on öljystä kostea. Öljyä ei tarvitse olla paljoa, kunhan pinta on kauttaaltaan pyyhitty. Mieluummin liian vähän kuin liikaa.
  2. Kuumenna pannua levyllä kunnes öljy alkaa höyrytä - ei kuitenkaan kiehumispisteeseen saakka. Rasvapolton voi tehdä myös uunissa. Kuumenna pannua uunissa maksimiteholla noin tunnin, ja anna sen jäähtyä rauhassa uunin mukana. Iso hiiliteräspannu on todella pitkään kuuma lämmityksen jälkeen. 
  3. Pannu on käyttövalmis jo ensimmäisen käsittelyn jälkeen, mutta käsittelyn voi ja kannattaakin tehdä useampaan kertaan. 

Pannun pinta alkaa tummua rasvapolttokäsittelyn tuloksena. Halutessasi voit toistaa rasvapolttokäsittelyn useampiakin kertoja, ja myös myöhemmin pannun käyttöiän aikana. Rasvapolttokäsittelyt nopeuttavat luonnollisen, tarttumattoman pinnoitteen muodostumista pannun paistopinnalle. Samaan lopputulokseen pääset myös pannun normaalilla käytöllä, mutta pidemmän ajan kuluessa.

Paistaminen: Hiiliteräs- ja valurautapannut johtavat nopeasti lämpöä (hiiliteräs valurautaa nopeammin), kestävät korkeita lämpötiloja ja tuottavat kauniin rapean paistopinnan.

Ennen paistamista kaada pannulle hieman ruokaöljyä tai voita ja kuumenna pannu. Ohuita hiiliteräspannua kannattaa varsinkin induktioliedellä lämmittää ensin maltillisesti ettei pohja väänny, ja laittaa vasta esilämmityksen jälkeen liesi täysille. Aseta paistettavat raaka-aineet pannulle. Ensin saattaa tuntua siltä, että tuotteet tarttuvat kiinni pannun pintaan - anna raaka-aineista irtoavan nesteen irrottaa ne itsestään pannun pinnasta. Vähennä tehoa n. 20-40% raaka-aineesta riippuen – kyseinen teho riittää yleensä hyvin paistamiseen pannun varattua lämpöä itseensä.

Huolto ja ylläpito: Pese pannu kuumalla vedellä ja tiskiharjalla heti paistamisen jälkeen sen ollessa vielä kuuma tai lämmin. Älä käytä tiskiainetta pannun puhdistamiseen. Älä myöskään pese pannua astianpesukoneessa.

 Älä käytä valurauta- tai hiiliteräspannua tarjoiluun ja ruoan säilyttämiseen, vaan tyhjennä pannu heti sen ollessa vielä kuuma. Voit käyttää pannun puhdistamiseen myös kovempaa, esim. pataharjaa tai tarvittaessa jopa puhdistaa pannua teräsvillalla. Huomioi, että teräsvillan käyttö poistaa pannuun muodostunutta luonnollista pinnoitetta, joten uusi rasvapoltto on tarpeellinen teräsvillakäsittelyn jälkeen.

Pannu puhdistuu yleensä hyvin pelkällä kuumalla vedellä ja harjalla, kunhan puhdistaminen tehdään välittömästi käytön jälkeen.

Voit tarvittaessa puhdistaa pannun aika ajoin suolan avulla: kuumenna suolaa pannussa 1,5 min kuumalla levyllä, hankaa ja pyyhi lopuksi talouspaperilla. Suolalla kuuraaminen poistaa aiempien keitosten jäänteet ja hajut.

Koska tarttumattomuus paranee pannun käytön myötä, myös puhdistettavuus helpottuu luonnollisen pinnan muodostuessa.

Säilytä pannua kuivassa paikassa ja pyyhi se kuivaksi aina pesun jälkeen. Pannun pinnalle kannattaa vielä sipaista ohut kerros öljyä, varsinkin jos pannu on välillä pitkään käyttämättä. 

Valurauta- ja hiiliteräspannut kestävät hyvin myös pyöreäreunaisia metallisia työvälineitä. 

RUOSTUMATON TERÄSPANNU

Käyttöönotto: Pese pannu ennen ensimmäistä käyttökertaa lämpimällä vedellä ja tiskiharjalla. Voit käyttää myös käsitiskiainetta. Kuivaa pannu kankaalla tai talouspyyhkeellä.

Paistaminen: Ruostumattomasta teräksestä valmistettu pannu soveltuu lähes kaikkeen paistamiseen, mutta pinnoittamattomana edellyttää aina rasvan käyttämistä paistamisessa. Ruostumaton teräspannu edellyttää myös muita pannuja enemmän tarkkuutta paistolämpötilan suhteen. Se ruskistaa valurauta- ja hiiliteräpannua alhaisemmissa lämpötiloissa, joten vähennä lämpöalueen tehoa 25-50% aloitettuasi paistamisen. Siis hieman suurempi paistorasvan määrä ja alhaisempi lämpötila. Pannu soveltuu parhaiten lihan paistamiseen, kastikkeiden valmistamiseen jne. Koska paistolämpötila vaatii enemmän tarkkuutta, herkkien ainesosien kuten kananmunan ja vaalean kalan paistaminen edellyttää usein pidempiaikaista tottumusta pannun ominaisuuksiin.

Huolto ja ylläpito:

Ruostumaton teräs on käytössä huoleton materiaali. Se ei vaadi rasvapolttoa, ei sisällä kuluvaa pinnoitetta ja kestää puhdistamista. Pese pannu lämpimällä tai kuumalla vedellä tiskiharjan avulla. Voit käyttää myös astianpesuainetta. Ruostumattoman teräspannun voi pestä jopa astianpesukoneessa. Pannua ei tarvitse öljytä käyttökertojen välillä ja se pysyy lähes uudenveroisena pitkään

 

Tässä linkki eri paistinpannumateriaalien eroja havainnoivaan blogiimme: https://www.ecosto.fi/fi/pages/tietoa-meista/uutiset/paistinpannujen-puristuksessa/

 

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi. Ota meihin yhteyttä Facebook-sivuillamme tai lähetä sähköpostia osoitteeseen info@ecosto.fi 

 

Herkullisin terveisin,

ECOSTO