XSulje
Hi, we've detected you're visiting from outside of Finland. Perhaps you'd like to visit our international site that is in english? Yes

Fairphone yrityksenä

Hollantilainen Fairphone on sosiaalinen yritys, joka haluaa viedä tuotannon läpinäkyvyyttä eteenpäin tavalla, joka on elektroniikassa ainutlaatuinen. Fairphonen tavoitteena on parantaa koko tuotantoprosessin eettisyyttä ja läpinäkyvyyttä aina mineraalien hankinnasta laitteen kierrätykseen saakka.

Fairphonen toiminta alkoi vuonna 2010 projektina, jolla haluttiin herättää tietoisuutta konfliktimineraalien käytöstä kulutuselektroniikassa ja erityisesti kaivostoiminnan aiheuttamista sodista Kongon demokraattisessa tasavallassa. Vuonna 2013 Fairphone aloitti virallisesti yritystoiminnan, mikä mahdollisti projektille asetettujen tavoitteiden laajentamisen.  Älypuhelimen Fairphone kehitti siitä syystä, että konkreettisen tuotteen avulla tiedon levittäminen ja keskustelun herättäminen oli helpompaa arvoketjun jokaisella tasolla, mineraalien hankinnasta tuotantoon, jakeluun ja laitteen kierrätykseen saakka. Fairphone halusi avata tuotantoketjun, että ihmisten olisi helpompi ymmärtää, miten tuotteet on valmistettu ja rakentaa näin parempi yhteys käyttäjän ja tuotteen välille.

Toiminnan tärkeimmät painopistealueet ovat kaivostoiminta, design, tuotanto, laitteen elinkaari ja sosiaalinen yritystoiminta.

Kaivostoiminta

Markkinoilla olevat älypuhelimet sisältävät noin 40 mineraalia, kuten tantaalia, volframia, kuparia, rautaa, nikkeliä, alumiinia, tinaa, hopeaa, kromia, kultaa ja palladiumia, joten mineraalien perusteellinen selvittämien on työlästä, mutta vie tuotantoa oikeudenmukaisempaan suuntaan. Fairphone käyttää paljon voimavaroja selvittääkseen kaikkien puhelimessa käytettyjen mineraalien alkuperän.

Fairphone haluaa hankkia sellaisia materiaaleja, jotka tukevat paikallista taloutta, ei paikallista asevoimaa. Tästä syystä he aloittivat konfliktivapaiden mineraalien hankkimisen perinteisiltä konfliktimineraalien tuotantoalueilta, mm. Kongon demokraattisesta tasavallasta ja Afrikan suurten järvien alueilta, missä he itse voivat toiminnallaan vaikuttaa kaivostoiminnan kehittymiseen oikeudenmukaisempaan suuntaan.

Fairphone2 –älypuhelimessa tina, tantaali ja kulta ovat konfliktivapaita mineraaleja ja paljon työtä tehdään jatkuvasti muiden mineraalien kohdalla..

Design

Suunnittelussa Fairphone keskittyy tuotteen kestävyyteen ja korjattavuuteen pidentääkseen tuotteen käyttöikää. Modulaarinen rakenne on ainutlaatuinen ja mahdollistaa laitteen helpon korjaamisen, kun moduuleita on helppo itse vaihtaa. Fairphone2 on maailman ensimmäinen modulaarinen älypuhelin. 

Tuotanto

Tehtaiden työtekijät ansaitsevat turvalliset työolosuhteet, oikeudenmukaisen palkan ja työntekijöiden mahdollisuuden vaikuttaa itse työoloihin. Fairphone työskentelee sellaisten tuottajien kanssa, jotka haluavat investoida työntekijöidensä työolojen parantamiseen.

Laitteen elinkaari

Fairphonelle tärkeää on laitteen koko elinkaari, tuotannosta, käyttöön, uudelleenkäyttöön ja oikeaan kierrätykseen elinkaaren lopussa.

Sosiaalinen yritystoiminta

Fairphone haluaa edistää uudenlaisen talouden syntymistä, missä fokus olisi enemmän sosiaalisissa arvoissa. Toimimalla läpinäkyvästi ja jakamalla omaa tarinaansa, Fairphone auttaa kuluttajia tekemään tietoisia ostopäätöksiä.

 


Fairphone2 älypuhelin

Fairphone2 on maailman ensimmäinen rakenteeltaan modulaarinen älypuhelin. Käyttäjä voi toisin sanoen itse korjata puhelimessa olevat mekaaniset viat ilman erityistä teknistä osaamista vaihtamalla vioittuneet moduulit. Vaihdettavissa ovat puhelimen näyttö, kamerayksikkö, akku sekä mikrofoni-latausliitin-moduli.

Fairphone tavoittelee avoimuutta myös ohjelmistojen osalta ja Android-käyttöjärjestelmän lisäksi myös Ubuntu ja Jolla Sailfish -käyttöjärjestelmien asentaminen puhelimeen käyttäjän toimesta on mahdollista

Fairphone 2 on suunniteltu palvelemaan käyttäjäänsä useiden vuosien ajan. Helpon korjattavuuden ja päivitettävyyden lisäksi sen ainutlaatuinen takakansi suojelee laitetta kaatumisilta, putoamisilta ja muilta päivittäisiltä kolhuilta. Lisäksi Fairphone suorittaa laitteelle kattavia, arjen tilanteita vastaavia kulutus- ja käyttötestejä.

Fairphone 2-mallin tuotanto on päättynyt ja odotamme Fairphonelta uusia julkistuksia lähitulevaisuudessa

Fairphone2 tekniset tiedot

 • 5-tuuman, Full HD LCD ​​näyttö
 • Gorilla®Glass 3 Android​​™​ 6.0 (Marshmallow) -käyttöjärjestelmä
 • Suoritin: Qualcomm® Snapdragon™ 801 platform,​ 2GB RAM​-muisti
 • 12 megapixel takakamera OmniVision® kuvasensorilla (5 Mpix etukamera)
 • 4G LTE/3G/2G
 • Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac), Bluetooth® 4.0 LE, GPS
 • Dual SIM - kaksi sim-korttipaikkaa
 • 32 GB sisäinen muisti 
 • MicroSD-korttipaikka
 • ​​2420 mAh vaihdettava lithium-ion akku
 • Takuu 2 vuotta
 • 6 värivaihtoehtoa, joissa erilainen takakannen väri (punainen, valkoinen, turkoosi, indigo-sininen, läpinäkyvä, sekä musta läpikuultava)

 

Onko Fairphone sitten ensimmäinen täysin eettinen puhelin?

Ei vielä, mutta se on matkalla. Fairphonen tavoitteena on olla sosiaalinen yritys, joka hyödyntää kaupallisuutta luodakseen sosiaalista vaikuttavuutta. Fairphone –älypuhelin ei ole vielä täysin eettinen puhelin, mutta se on hyvä alkupiste pitkälle vaiheittaiselle matkalle. Älypuhelimien tuotannossa on olemassa tuhansia sosiaalisia ja ekologisia standardeja, joissa on parantamisen varaa ja Fairphone on määritellyt toimenpiteet, joilla parannuksia tehdään vaiheittain. Kaikkea ei voi hetkessä ja samalla kertaa muuttaa ja jotkut asiat ovat yksinkertaisesti mahdottomia saavuttaa heti. Fairphone haluaa olla täysin läpinäkyvä kaikilla osa-alueilla, myös niissä asioissa, joissa ei ole vielä tapahtunut kehitystä. Fairphone haluaa edistää keskustelua eettisyydestä ja siitä, mitä kaikkea se pitää sisällään. Eettisyyden käsite vaihtelee ja 100% eettinen älypuhelin on vielä toistaiseksi mahdoton valmistaa.  Mahdollista on kuitenkin valmistaa merkittävästi eettisempi älypuhelin, kuin yleisesti tällä hetkellä valmistetaan.

 

Komponentit