XSulje
Hi, we've detected you're visiting from outside of Finland. Perhaps you'd like to visit our international site that is in english? Yes

Hiiliteräs-pannujen hoito-ohje

Hiiliteräs on ranskalaisen keittiön perinteisin paistinpannumateriaali. Hiiliteräspannut muistuttavat käytöltään ja hoidoltaan valurautaisia veljiään, mutta ovat monta kertaa kevyempiä kädessä.

Hiiliteräspannua käytettäessä siihen muodostuu luonnollinen ja uniikki, tumma teflonmainen paistopinta. Koska pannujen materiaali on kuitenkin täyttä terästä, niiden kanssa voi huoletta työskennellä metallisilla työvälineillä, ilman että pinnasta irtoaa ruokaan mitään.

Mitä mustemmaksi pannu on ajan kanssa patinoitunut, sitä paremmat ominaisuudet sillä on! Esim. rasvaa ei juurikaan tarvitse käyttää kunnolla tummuneessa pannussa, johon ruoka ei enää tartu. Oikein hoidetut hiiliteräspannut ovat elinikäisiä

Ennen ensimmäistä käyttöä - rasvanpolttokäsittely

Rasvanpolttokäsittely poistaa MINERAL B ELEMENT® pannun mehiläisvahapeiteen osittain. Pannuun jää kuitenkin tämän jälkeen ohut vahakerros joka edistää tarttumattoman pinnan syntymistä.

Huuhtele pannu ensin kuumalla vedellä ja kuivaa sen jälkeen talouspaperilla.

Kaada pannulle öljyä n. 1 mm paksuudelta ja kuumenna kunnes öljy alkaa savuta kevyesti. Kaada öljy pois ja kuivaa talouspaperilla. Pannun paistotulos paranee sen käytön myötä. Mitä mustemmaksi patinoitunut pannu on, sitä vähemmän ruoka tarttuu siihen kiinni.Voit tehdä rasvanpolttkäsittelyn useampaankin kertaan pannun käyttöikän aikana - se vain parantaa luonnonumukaisen pinnan syntymistä. 

Käyttö

Kuumenna pannussa pieni määrä rasvaa. Ruskista ruokaa kuumassa pannussa noin 45 s. kummaltakin puolelta, alenna sitten lämpöä ja paista loppuun. Älä anna ruoka-aineiden seistä pannussa.

Puhdistaminen

- Jotta pannu säilyttää ominaisuutensa ja sen hapettumiselta vältytään, pese pannu heti käytön jälkeen kuumalla vedellä. Kuivaa talouspaperilla.
- Voitele kevyesti öljyllä (erityisesti uudet pannut) ja säilytä kuivassa paikassa.
- Pannun puhdistaminen aika ajoin: kuumenna suolaa pannussa 1,5 min kuumalla levyllä, hankaa, ja pyyhi lopuksi talouspaperilla. Suolalla kuuraaminen poistaa aiempien keitosten jäänteet ja hajut.

Huom!

Älä laita tyhjää pannua kylmänä induktiolevyn kuumimmalle asteelle, vaan lämmitä asteittain.

Älä jätä pannua likoamaan veteen, vaan pese tarttunut ruoka karhunkielellä tai kovalla harjalla. Älä pese astianpesukoneessa. Huonoissa olosuhteissa pannu voi ruostua: ruosteen saa harjattua pois karkealla harjalla. Happamien ruoka-aineiden (tomaatit, valkoviini, sitruuna) paistaminen pannulla voi heikentää pannun patinaa (valkoisten tahrojen ilmestyminen). Jos ongelmia ilmenee, voit suorittaa pannun rasvanpolton uudelleen.

Jos keittolevylle jää mehiläisvahan jälkiä uuden MINERAL B ELEMENT® pannun käytöstä, poista ne talouspaperilla levyn ollessa lämmin.